Hlavní menu
Přihlásit se
|
KDE JSOU TY ČASY …13. 03. 2019 … kdy se náš stát ještě poctivě staral o to, aby se u nás nevyráběly, neprodávaly, a ani nedovážely, závadné nebo nekvalitní potraviny. Mnozí na to ještě dnes asi nostalgicky v duchu vzpomínají. Ano jen v duchu, nebo jen tak říkajíc “mezi svými”. Protože takové připomínky “předlistopadových časů”, pronášené před veřejností, nejsou právě dnes žádoucí. Vždyť vracet se do těch časů by znamenalo omezování po listopadu´89 nabyté “svobody podnikání”, která přece nemůže trpět, aby jí někdo “ruce svazoval” nějakými normami nebo příkazy. Ale nám to přece jen nedalo a do těch “starých časů” jsme nahlédli. Dohnaly nás k tomu okolnosti, které vyplavaly na povrch ve zprávách o tom, že se k nám bez kontroly dostávalo z Polska hovězí maso velmi “pochybné kvality”, a stejně nedůvěryhodné maso drůbeží. V těchto zprávách zaznělo: ● 30.1.2019 Polskem otřásá obrovský skandál. Novináři skrytou kamerou zachytili, jak se tam na jatkách tajně vyrábí maso z nemocných krav a je pak prodáváno nic netušícím zákazníkům. ● 1.2.2019 Maso z problematických polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do Česka. Podle ministra zemědělství Tomana šlo o cca tři sta kg hovězího v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Jedna zásilka sto kilogramů byla vrácena zpět do Polska. Zasaženo je podle Evropské komise nejméně 14 zemí, unijní úřady zahájily vyšetřování. ** Téměř 300 kilogramů rizikového masa z Polska se dostalo dle informace ze Slovenska do slovenských škol a restaurací. ** V devíti francouzských podnicích se našlo 800 kg zkaženého masa z Polska. Oznámil to francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume. ** Hlavní polský veterinář ve čtvrtek přiznal, že Polsko vyvezlo do deseti zemí Evropské unie 2,7 tuny podezřelého hovězího. ** Čeští veterináři obratem zahajují v příhraničních oblastech kontroly masa dováženého z Polska. ● 20.2.2019 V hovězím z Polska se našla salmonela. ● 28.2.2019 Brusel nařídil ČR ukončit nepřiměřené kontroly polského masa. Česko však podle ministra zemědělství neuposlechne! ● 4.3.2019 Veterináři zajistili tunu podezřelého kuřecího masa. Další se na Ústecku šetří. Ze 4515 kilogramů kuřecího masa z Polska, ve kterém může být salmonela, veterináři zachytili zhruba tunu. Dalších 850 kg v Ústeckém kraji se došetřuje, maso bylo mražené, je tedy možné, že se ještě nezkonzumovalo. Tak to by snad pro informaci už stačilo. Hlavní otázkou teď je jak k takovému stavu mohlo dojít. Odpověď je jednoznačná. Jednak zjevně v Polsku veterinární dohled nad podniky zpracovávajícím maso hospodářských zvířat i drůbeže “silně kulhá”, takže někteří tamní “podnikavci” si začali myslet, že “poctivost se nevyplácí” a teď si koukají bezohledně “namastit kapsu”. A za druhé i u nás zřejmě je “kontrolní veterinární systém” natolik přeliberalizován, že ve skutečnosti plní svou funkci “jen na papíře”. A svou odpovědnost za takové situace získala i Evropská unie, zrušením vnitřních hranic unijních států v rámci “Schengenských dohod” a tím pádem také ukončením všech kontrol na hranicích mezi státy unie. Díky čemuž může mezi těmito státy bez jakékoliv kontroly volně putovat cokoliv, od nekvalitních a závadných potravin až po zločince prchající před spravedlností. V oněch dnes tak zavrhovaných a neustále z něčeho nekalého obviňovaných “časech předlistopadových” k takovým situacích v oblasti zpracování potravinářských surovin, i jejich dovozu, a stejně i v rámci zásobování obyvatelstva prostřednictvím obchodní sítě, nikdy nemohlo dojít! Především veterinární kontroly byly mnohem lépe organizované a důslednější. A pro všechny potravinářské suroviny i polotovary, a také pro konečné výrobní potravinářské produkty, platily odborně vypracované “Československé státní normy” proti nimž neexistovalo odvolání. A jejich nedodržení bylo přísně trestáno. Pokud pak jde o dovozy, u těch platila kompletní veterinární kontrola, bez které potravinářské produkty i suroviny nesměly překročit hranice. Jsme přesvědčeni, že bychom se k tomu, bez ohledu na to, co si myslí Evropská unie, měli bezpodmínečně vrátit. Bezpečnost a zdraví člověka má větší cenu než bláboly bruselských samozvaných mocipánů. Jenomže dnes, v časech “přehnaně zliberalizované svobody“, má hledisko “bezpečnosti člověka” - konzumenta – asi neskonale menší cenu než “osobní zisky” svobodného všehoschopného podnikavce. I to je jeden z “přínosů” našeho členství v Evropské unii. Pro kterou, jak se ukazuje, že i když jiným sama neskonale ráda stanovuje různá absurdní pravidla všeho možného, tak pravidla vycházející z “dílny unijních států” respektovat odmítá. A když se jí nelíbí jak takový “podřízený státeček” chrání své občany a drze provádí bezpečnostní kontroly dovážených produktů, tyto kontroly diktátorsky zakazuje, a za nedodržení zákazu vyhrožuje ekonomickým sankcemi. Což dost připomíná středověké již dávno zaniklé feudální manýry ! Takže by neškodilo jim připomenout, že nejsou “nadlidé”, a jejich denní jídelníček, na měsíc nejméně, postavit na těch “polsky kvalitních” masných surovinách. Aby si panstvo bruselské také samo užilo něco ze života obyčejných lidí ……. ! NÁRODNÍ PROSPERITA Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | |
Kalendář
Anketa
Jste pro znárodnění strategických firem (např. energetika, plynárny, vodárny,..) ?
Zásadně Ano (3986 hl.) Celkem hlasovalo: 16945
Transparentní účet
|
Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
na začátek stránky